En lugn kväll i Göteborg med Vändtia

Göteborg är en fantastisk stad med mycket att erbjuda, men ibland kan det vara skönt att ta en paus från allt och spela ett kortspel i lugn och ro. Vändtia är ett populärt kortspel som går ut på att bli av med alla sina kort så fort som möjligt. Om du vill lära dig mer om detta kortspel, kan du läsa mer här. Vi har samlat all information du behöver för att börja spela!

Förberedelser

Kortspelet Vändtia, även kallat skitgubbe, är ett enkelt och roligt kortspel som går ut på att bli av med alla dina kort först. Vändtia spelas normalt med 2 – 4 spelare och spelas med en vanlig kortlek utan jokrar. Börja spelet med att lägga tre kort med baksidan uppåt framför varje spelare. Ovan på dessa kort lägger du yttligare tre kort, denna gången med baksidan nedåt. Till sist får alla spelare tre kort som dem plockar upp på hand. Resterande kort läggs i en hög med baksidan uppåt i en hög på bordet.

Alla spelare har nu nio kort totalt, 3 hemliga, 3 öppna och 3 på hand. Nu kan spelet snart börja. Innan spelet börjar dock, har du chansen att byta dina öppna kort mot de kort du har på hand. Det är smart att ha kort med höga valörer, tvåor och tior eller fyra kort av samma valör.

Spelet är igång!

Nu börjar spelet. Normalt börjar spelaren med längsta kortet på hand att lägga ut ett kort. Spelets gång går medsols och alla andra spelare måste lägga ett kort som är högre än valören som nu ligger -färg har ingen betydelse. Du får endast använda korten på hand i det här stadiet och du ska alltid ha tre kort på hand – därför ska du varje gång efter att du lagt ut kort, plocka upp nya från högen. Som nämnt ovan finns det några specialkort; Tvåor får du lägga när som helst och två är då den aktiva valören. Med 10 vänder du bort hela högen och får börja om på nytt. Fyra stycken kort av samma valör har samma effekt som en 10:a. Har du däremot inte möjlighet att lägga något, får du plocka upp hela högen och nästa spelare får lägga ut ett nytt startkort.

Andra stadiet

Nu har vi gått igenom förberedelser och första rundan, men vad händer när du inte längre har några kort kvar på hand? Det är nu dem öppna korten kommer in i bilden. Nu får du endast använda dig av dessa, vilket är anledningen till att det är viktigt att ha några höga valörer sedan tidigare, annars hamnar du att plocka upp högen om och om igen. Efter dessa kort går du vidare till det nedåtvända korten. När du inte har några kort kvar har du vunnit.

Redo för nya äventyr!

Nu när du har lärt dig reglerna till vändtia är du redo för en mysig hemmakväll innan du utvilad kan utforska staden igen. Göteborg har mycket att visa, alltifrån de gamla båtarna i drömmarnas kaj, till alla de självständiga shopparna här i Kronhusbodarna, vi önskar dig välkommen!