Kronhusbodarnas historia

kronhusbodarna-förr-och-idag

 

Kronhusbodarna förr och idag

Kronhusbodarna

Kronhusbodarna är en del av Kronhuskvarteret som är ett historiskt område i Nordstaden i Göteborg. Kronhusbodarna är en slags lillebror till huvudbyggnaden Kronhuset, men de sitter på många roliga överraskningar! Kronhusbodarna är mindre gula byggnader som inringar gården runtom kronhuset. De västra byggnaderna uppfördes under 1760-talet och var ett slags förråd för material för bland annat järnvägen och innehöll även en brandkår. De östra byggnaderna uppfördes ett tag innan de västra, nämligen under 1740-talet och användes under den tiden som verkstäder, vapensmedjor, sadelmakare och svarvare.

Återinvigningen av Kronhusbodarna skedde 1971 efter en lång tid av restaurering och ett försök att behålla det gamla skicket. Idag är Kronhusbodarna fulla av liv och är idag uppdelade på små shoppar. Du hittar glasmästeri, choklad- och karamellbutiker, skinn och läder-snideri, krukmakare, urmakare, caféer och inredningsbutiker. Ett stenkast så har detta område blivit fyllt med liv igen och många turister tar sig hit för att kika på de spännande och historiska byggnaderna. Titt som tätt så hålls även sommar- och julmarknader där mycket handgjorda och unika saker återfinns.

 

Kronhuset

Den mest kända byggnaden i Kronhuskvarteret är Kronhuset, vilket också är Göteborgs äldsta icke bostadsbyggnad. 1643 började denna byggnad byggas på order av Krigskollegiet som ett artilleri och spannmålshus, och stod slutligen färdigbyggt 1655. Kronhuset är byggd och inspirerad av holländska influenser bland annat med tegel från just Nederländerna. Byggnaden har under ren använts som rikssal och kyrka under 1600 talet men senare som förråd av tyger och spannmål.

Fram till 1954 var Kronhuset just ett förråd, men blev under 1950-talet restaurerad och den gamla rikssalen blev återinvigd. Idag har dock Kronhuset ett mer symboliskt syfte och har ingenting med Sveriges riksdag att göra. Byggnaden används idag som en konsertlokal av Göteborgs Orkester och hela området är ett omtyckt område för turister.