Feskekörka

Feskekörka

Något som ligger ett stenkast från Kronhusbodarna är det göteborgska landmärket Feskekörka. Feskakörka som på svenska såklart kan översättas till fiskekyrkan har blivit förknippat med Göteborg på grund av deras gedigna fiskehistoria.

Byggnaden som är byggt vid fisktorget på en gammal befästningsmark blev klar och invigd den första november 1874. Byggnaden är ingen kyrka och blev inte heller byggd som en kyrka, men många anser att den påminner om en kyrka, därav namnet. Den är sedan den 10 obtober 2013 ett byggnadsminne i Göteborg och ägs av Göteborgs stad. Byggnaden är ritad av Victor von Gegerfelt och är inspirerad av både stavkyrkorna från Norge och de traditionella stenkyrkorna från Gotland. Fasaden är gult tegel med sockeln är av typisk kalksten. Taket är ett sadeltak som når ända ner till marken, som på så sätt håller uppe hela byggnaden. Det är 7 fönster på vardera sida av kyrkan som gör att ljusinsläppet är rikligt.

Det är inte konstigt att Feskekörka blivit ett landmärke för Göteborg med sin gamla fiskehistoria. Feskekörka är ett givet ändamål att se när man är och strosar runt Göteborg. För att ta sig till Feskekörka från Kronhusbodarna så får man en perfekt promenad genom Göteborgs äldre delar. Från Kronhusbodarna kan man börja knata på Smedjegatan mot Lilla Torget. Här går gatan över till Västra Hamngatan. På Västra Hamngatan kan man även stanna och kika in Domkyrkan i Göteborg, ännu en mäktig och viktigt byggnad i Göteborgs historia. Från domkyrkan så är det bara att fortsätta mot Kungsparken. När man når vattnet och har kungsparken på andra sidan så tar man höger. Här är det bara att promenera efter vattnet förbi Pedagogen och fortsätta tills man tillslut kommer fram till Feskekörka som ligger precis intill vattnet.