Vad är historiskt i Göteborg?

 

 

göteborg

 

Många diskuterar om vad som egentligen är Gamla Stan i Göteborg, om vad som är det historiska Göteborg. På något sätt har Haga och deras områden blivit synonymt med det som är Göteborg och dess historia, att det är det som ska vara det äkta Göteborg. Men under 80-talet så försvann en stor del av det som var det historiska Haga, det finns några trävillor kvar som ska symbolisera det gamla, men annars är en extremt stor del nybyggt.

Vill du se äkte historia från Gäteborg så är självklart Kronhusbodarna ett måste. Byggnaderna som i princip är lika gamla som staden själv borde såklart vara det man menar med det gamla och traditionella Göteborg. Göteborg blev en stad år 1621 av kung Gustav II Adolf och kronhusbodarna daterar ju som känt från 1643, så det bör med råge klassas som det historiska Göteborg. Andra platser som är fyllda med historia i Göteborg och dess omnejd är till exempel Älvsborgs fästning som vaktat inloppet till Göta Älv sedan 1300-talet.

Vad tycker ni är det äkta Göteborg och vad bör klassas som historiskt? Ska det vara över 2-300 år gammalt eller kan något relativt nybyggt som feskekyrka vara historiskt redan nu? Detta är såklart svårt att säga när något exakt blir historiskt eller ej, men en sak vet vi, historia finns det gott om i Kronhusbodarna, så sväng förbi och ta en fika vettja!