Göteborgs filmfestival firar 40 år

 

kronhusbodarna-filmfestival

I år är det ett stort kulturår i Göteborg då det nämligen är 40 årsjubileum för filmfestivalen. Festivalen som startade 1977 har fått många mindre kända regissörer och filmskapare att komma ut på den stora scenen i Europa. Först ut i år så är det ingen helt okänd skapare som startar festivalen utan det är Dome Karukoski’s film Tom of Finland som öppnar festivalen.

Dock är det inte enda filmen som har världspremiär på festivalen, utan vi kommer att få se hela 70 nya titlar för första gången. En av de kändare filmerna som får premiär under festivalen är Stalins Couch där den franska skådespelaren och numera ryska medborgaren Gérard Depardieu spelar diktatorn Josef Stalin.

Festivalen öppnar den 27e januari och sträcker sig fram till den 6e februari kommer att stängas av en isländsk thriller som heter Rift som blivit väldigt omtalad under 2016. Förutom filmer kommer det även finnas musik, seminarier och andra konstformer att ta del utav under filmfestivalen. Förra året kom drygt 30,000 besökare till festivalen och självklart så förväntas det komma ännu mer i år i och med jubiléet!