Att öppna egen butik

kronhusbodarna-butik

Kronhusbodarna i Göteborg har en lång historia där de olika användningsområdena har varit väldigt varierande. Sedan 1970-talet så har Kronhusbodarna stått som museum, restauranger och en mängd shoppar där olika typer av hantverk och andra produkter säljs.

Att öppna sin egen butik är inte så enkelt som en kan tro, utan det kräver många års planering och en hel del envisa. Det allra viktigaste med att öppna sitt eget företag, oavsett om det är att sälja stickade kläder, handgjorda trämöbler eller en massagestudio är att ha en idé som du tror på och kommer att gilla. Om du startar ett företag där du inte tror på din produkt eller du inte gillar det du gör så kommer du inte att komma långt. Så att öppna en butik bara för att öppna är inte att rekommendera. När du kommit på var det är du verkligen vill göra så har du en bra grund, sedan gäller det att börja bygga strukturen.

Att starta sin egen butik kräver mycket pappersarbete som du kan tänka dig. Du måste ansöka om att bli egen företagare först och främst och söka om företagsnamn. När detta är klart med skatteverket så gäller det att komma fram med en budget som räcker i det långa loppet. För många nya företagare så är de första åren de tuffaste då företaget i de flesta fallen inte går med plus och det kan vara svårt att veta hur produktionen kommer att möta efterfrågan. Att anlita en revisor och räkna på inkomster, lån, utgifter och så vidare är en bra idé då det kan vara väldigt svårt att ta hand om helt själv.

När det kommer till finansiering så är det omöjligt att säga vad som är bäst för just dig då inkomster, besparingar och så vidare skiljer sig mellan alla. Vad vi kan säga är att de flesta nya företagare tar lån för att finansiera sin dröm, så att ta ett lån behöver absolut inte kännas som något tungt. Se till att du jämför bankernas lån då de kan skilja sig enormt i ränteklasser och priser. När allt pappersarbete är klart, finanserna är på plats och din idé är klar att förverkligas så är nästa steg givetvis produktion. Gör du allt för hand så är det endast materialet du måste kolla över, men ska du även låta en fabrik tillverka din produkt så behövs givetvis noggrann planering då priserna kan skilja kraftigt. Det slutliga steget, eller något du även kan göra under tiden beroende på hur din planering ser ut är att skaffa en lokal. Tänk på hur stor butik du behöver beroende på din produkt och hur försäljningsprognoserna ser ut. Läget av din butik är också av yttersta vikt, tillsammans med avgifterna. Ta hjälp av en professionell mäklare för att hitta den perfekta lokalen för dig.

Snabbare än vad du tror så är du där; öppningsdagen! Ta hjälp av sociala medier, flygblad eller en professionell PR-firma om du har budgeten för att visa upp dig och det du erbjuder. Tänk på dessa olika punkter när du börjar planera din egen butik och sedan är det bara att kasta sig ut i virvelvinden. Lycka till!